Moartea unui cuplu din Armenia prin sinucidere a trezit un val de reacții atât la Erevan, cât și în comunitățile diasporei armene din întreaga lume, reorientând atenția asupra homofobiei profund înrădăcinate în această zonă, precum și a stigmatizării căutării de servicii de sănătate mintală în țară, scrie www.civilnet.am.

Tânărul cuplu, cunoscut pe rețelele de socializare ca Arsen și Tigran, a făcut o scurtă postare pe Instagram înainte de suicid. Presa scrie că unul dintre ei era minor.

Un proeminent grup pentru drepturile LGBTQ cu sediul în Erevan, Pink Armenia, a subliniat într-o declarație că moartea tânărului cuplu „demonstrează încă o dată că persoanele LGBT din Armenia nu sunt în siguranță și nu sunt protejate de societate sau de stat”.

În contextul în care, urmare a publicării știrii pe rețelele de socializare, au apărut numeroase comentarii de ură, Pink Armenia a îndemnat la empatie și a subliniat că condamnă asemenea atitudine.

Facem apel la public la abținerea de la insulte, expresii umilitoare, denaturarea detaliilor incidentului sub formă de mesaje și comentarii de ură și răspândirea urii”, a adăugat organizația.

Homofobia rămâne răspândită în Armenia, iar membrii comunității LGBTQ din țară se confruntă în mod regulat cu discriminare, hărțuire și violență, notează civilnet.am.

Sursa respectivă punctează că și solicitarea serviciilor de sănătate mintală rămâne tabu în societatea armeană.

Unde poți cere ajutor în R. Moldova, dacă te treci printr-o depresie? 

În Republica Moldova nu există deocamdată informații comprehensive despre situația privind sănătatea mintală a tinerilor LGBTQI+. Însă, dacă te afli într-o situație dificilă din punct de vedere emoțional, nu ezita să apelezi la un specialist. 

Poți beneficia de consultări gratuite ale unui psiholog, prin intermediul Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” (detalii aici). De asemenea, în Moldova există și o linie verde antisuicid (detalii aici).