Principalele platforme de socializare, precum Facebook, Instagram, TikTok, Twitter sau Youtube, nu reușesc să limiteze discursul de ură față de persoanele LGBTQ+ și hărțuirea online a utilizatorilor LGBTQ, au constatat autorii raportului Social Media Safety Index, realizat de GLAAD, o organizație non-guvernamentală americană, specializată în monitorizarea media și unul dintre cele mai mari grupuri de advocacy media LGBTQ din lume.

Potrivit euronews.com, care citează raportul sus-menționat, majoritatea adulților LGBTQ spun că s-au confruntat cu hărțuire pe cele mai populare platforme de socializare. Circa 84% dintre adulții LGBTQ cred că nu există suficientă protecție pe rețelele sociale pentru a preveni hărțuirea.

Experții GLAAD consideră că platformele de socializare nu sunt suficient de transparente cu privire la modul în care răspund la ura online și dezvăluie prea puține detalii despre cât de des elimină postările sau conturile care hărțuiesc utilizatorii LGBTQ.

Raportul a evaluat politicile și acțiunile pe care platformele le-au implementat în legătură cu problemele LGBTQ, ținând cont de caracteristici cum ar fi: dacă acele platforme blochează reclamele discriminatorii sau permit utilizatorilor să-și publice pronumele pe profilul lor.

Twitter și TikTok, de exemplu, au politici specifice împotriva denaturării intenționate a genului unei persoane sau împotriva fenomenului numit în engleză „deadnaming” (adresare intenționată sau întâmplătoare către o persoană transgender cu numele pe care aceasta l-a avut înainte de a-și declara noua identitate de gen). Reprezentanții Meta, care deține Facebook și Instagram, au declarat că elimină postările similare la cerere.

GLAAD a constatat că fiecare platformă a eșuat, obținând un scor sub 50% dintr-un posibil 100%, la capitolul prevenirii discursului de ură și a hărțuirii persoanelor LGBTQ+. 

TikTok a obținut cel mai mic punctaj, cu puțin peste 42% din 100%. Ceea ce rezultă că discriminarea pe această rețea e mai amplă decât pe celelalte rețele.

Toate platformele de social media menționate în raportul GLAAD au de asemenea politici care sunt concepute direct pentru a împiedica hărțuirea, amenințarea sau discriminare LGBTQ, de către alți utilizatori, din cauza identității lor.

GLAAD a cerut platformelor să-și lanseze metodele de instruire pentru moderatorii de conținut și să fie mai transpareți cu privire la câte conturi și postări au eliminat pentru încălcarea regulilor privind discursul instigator la ură.

„Aceste platforme au instrumente pe care le pot folosi pentru a rezolva aceste probleme, dar aleg să nu o facă, deoarece le reduce profitul”, a declarat Jenni Olson, director senior pentru siguranța rețelelor sociale GLAAD, pentru Euronews.

„Ceea ce vrem să vedem este responsabilitatea care poate forța aceste companii să acorde prioritate siguranței publice în detrimentul profiturilor lor. Este emoționant să vedem că Uniunea Europeană face progrese în acest subiect cu Digital Services Act. Sperăm că SUA vor ajunge acolo la la un moment dat”, a mai spus Olson.

Legea Serviciilor Digitale va impune un set de obligații și reguli de responsabilitate pe platformele online. Astfel, începând cu 2023, anumite tipuri de publicitate direcționată, cum ar fi cele bazate pe date sensibile precum rasa, orientarea sexuală și convingerile religioase, vor fi interzise.

Ce spun reprezentanții platformelor?

Potrivit reprezentanților YouTube, discursurile pline de ură sau violente adresate membrilor comunității LGBTQ sunt interzise pe această platformă: „În ultimii câțiva ani, am făcut progrese semnificative în capacitatea noastră de a elimina rapid conținutul care provoacă ură și hărțuire și continuăm să progresăm în această privință”.

De asemenea, într-o declarație, reprezentanții TikTok au spus că platforma lucrează pentru a crea un „mediu incluziv” pentru toți utilizatorii.

Totodată, un purtător de cuvânt al Twitter a mai spus că reprezentanții platformei discută concluziile raportului cu grupul de advocacy media.

„Este important să recunoaștem că atunci când grupuri individuale de oameni sunt hărțuite pentru identitatea lor, acest lucru ne afectează pe toți ca societate”, a spus Jenni Olson.

Potrivit Statista, cele mai populare rețele de socializare din lume în anul 2022 sunt: Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, WeChat, TikTok. Întâietate deține platfoma Facebook, care are circa trei miliarde de utilizatori.