Tinerii LGBTQI+ care sunt supuși discriminării, hărțuirii, neacceptării în familie, la școală, în societate din cauza identității lor de gen sau a orientării sexuale sunt de trei ori mai mult supuși riscului de tentative de suicid, în coparație cu semenii lor care nu se confruntă cu asemenea probleme. Este una dintre concluziile unui raport privind sănătate mintală a tinerilor LGBTQI+, efectuat în SUA, pe un eșantion de circa 34 de mii de persoane, cu vârste între 13 și 24 de ani.

Raportul National Survey on LGBTQ Youth Mental Health, realizat de The Trevor Project, arată că aproximativ 45% dintre tinerii LGBTQI+ care se confruntă cu probleme de neacceptare în societate au avut gânduri suicidale pe parcursul ultimului an. În același timp, 14% dintre tinerii participanți la sondaj au raportat tentative de suicid în ultimul an.

Realizatorii raportului subliniază faptul că procetajul este în jumătate mai mic în cazul tinerilor LGBTQI+ care au suport puternic din partea membrilor familiei în privința asumării și acceptării identității lor de gen sau a orientării sexuale.

Rata tinerilor LGBTQI+ care au raportat că au avut gânduri sau tentative suicidale în ultimul an este considerabil mai mică în rândul tinerilor care au apreciat școlile lor ca fiind medii sigure pentru persoanele LGBTQI+, spun autorii raportului.

Raportul realizat de The Trevor Project mai scoate în lumină și rate înalte de anxietate și simptome ale depresiei printre tinerii LGBTQI+. Datele sondajului relevă că 73% dintre tinerii participanți au raportat simptome de anxietate și 58% dintre ei, simptome de depresie.

Îngrijorătoare este și evoluția acestor cifre în ultimii ani. Potrivit autorilor raportului, din 2020 și până în 2022 procentajul tinerilor LGBTQI+ care au raportat simptome de anxietate a crescut cu aproximativ 5%, iar al celor care au raportat simptome de depresie, cu 3%. Tot cu 5% este în creștere și numărul tinerilor care spun că au avut gânduri suicidale. O ușoară scădere de 1% se observă în cazul tentativelor de suicid.

În Republlica Moldova nu există deocamdată informații coprehensive despre situația privind sănătatea mintală a tinerilor LGBTQI+. Însă, dacă te afli într-o situație dificilă din punct de vedere emoțional, te îndemnăm cu încredere să apelezi la un specialist. Poți beneficia de consultări gratuite ale unui psiholog, prin intermediul Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” (detalii aici). De asemenea, în Moldova există și o linie verde antisuicid (detalii aici).