Noul regulament subliniază că orientarea sexuală a unui candidat este doar un detaliu dintro piesă mai mare. „Nu reducem discernământul doar la tendințele homosexuale, ci analizăm întreaga personalitate a tânărului”, afirmă textul.

Regulile documentului „Ratio Nationalis” sunt specifice Italiei și se aplică seminariilor din această țară. Testate pe o perioadă de trei ani, noile reguli au primit binecuvântarea Papei Francisc, un lider al Biserici Catolice mai incluziv. Anterior Sfântul Părinte a dat undă verde binecuvântării cuplurilor de același sex, de la caz la caz. Totuși, admiterea bărbaților homosexuali în cler era o zonă taboo.

Această schimbare vine pe fundalul unei actualizări din 2016 a instrucțiunilor stabilite de Papa Benedict al XVI-lea. Totuși, Francisc rămâne ferm: cei care nu respectă celibatul nu au loc în preoție.

În urma analizei documentului „Ratio Nationalis”, care stabilește orientările și normele pentru seminariile din Italia, am identificat câteva aspecte relevante:

  1. Acceptarea orientării sexuale în contextul personalității generale 

Documentul evidențiază că orientarea sexuală a unui candidat trebuie evaluată ca parte integrantă a personalității sale complexe. „Orientarea sexuală nu trebuie să fie redusă la un factor izolat, ci înțeleasă în ansamblul personalității candidatului” (Ratio Nationalis, Capitolul 1.1).

  1. Celibatul ca alegere liberă și responsabilă 

Castitatea trebuie să fie o alegere conștientă, care reflectă o libertate interioară necesară vieții preoțești. (Ratio Nationalis, Capitolul 1.3).

  1. Excluderea candidaților cu „tendințe homosexuale profund înrădăcinate” 

Documentul reafirmă că Biserica admite doar candidați care pot demonstra o maturitate emoțională și spirituală adecvată și care nu promovează „cultura gay” (Ratio Nationalis, Capitolul 2.2).

  1. Importanța sincerității și autoevaluării 

„Formatorii trebuie să încurajeze candidații să adopte un stil relațional deschis și sincer, bazat pe introspecție profundă. Acest proces ajută la integrarea tuturor componentelor personalității, inclusiv orientarea sexuală, și la gestionarea acestora cu libertate și serenitate, în conformitate cu vocația lor preoțească.”, este indicat în document.

  1. Perioada de probă și verificarea intențiilor 

Admiterea în seminarii include o etapă de probă, destinată evaluării motivațiilor și capacității de a respecta celibatul. „La sfârșitul etapei propedeutice, responsabilul va întocmi o evaluare a parcursului urmat, adresată Episcopului și Rectorului Seminarului Major, care va indica prezența sau absența cerințelor pentru continuarea parcursului în Seminarul Major”, subliniază noul regulament. (Ratio Nationalis, Capitolul 

Cu alte cuvinte, ceea ce Vaticanul nu spune, dar lasă să se înțeleagă, este că acceptarea vine cu prețul ascunderii dorințelor.