Reamintim că în luna iunie curent, patru utilizatori ai platformei TikTok au postat materiale video care instigă la ură față de comunitatea LGBTQ+ din Moldova. „Imediat cum am aflat despre aceste videoclipuri, am depus plângeri la poliție. Colaborăm cu poliția pentru prevenirea și sancționarea discursului și crimelor motivate de prejudecată. Poliția a pornit patru anchete,” a declarat pentru Bang Bang Angelica Frolov, administratoarea centrului.

Două persoane au fost identificate de către poliția Republicii Moldova și sancționate, iar alte două videoclipuri sunt în curs de investigare. „Din câte înțeleg, unele persoane sunt în afara țării, dar deja avem un precedent în care o persoană a fost reținută imediat ce a intrat în țară și a fost sancționată.”

Este vorba de cazul lui Marin Pavlescu, care, în iunie 2023, a fost amenințat cu moartea prin Messenger de către un cetățean moldovean aflat în acel moment peste hotare. Ulterior, bărbatul a fost reținut la intrarea în țară.

„Acest caz este important, pentru că multă lume crede că TikTok-ul le permite să se exprime oricum doresc, fără a lua în calcul legislația Republicii Moldova,” menționează Frolov.

Acum doi ani, Parlamentul a aprobat în lectură finală un proiect de lege care modifică cadrul normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității, extinzând lista criteriilor protejate din Legea 121/2012. Printre aceste criterii se numără orientarea sexuală și identitatea de gen, protejând astfel și mai multe categorii de persoane vulnerabile.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, incitarea la ură sau discriminare pe motive de rasă, naționalitate, religie, sex, orientare sexuală sau alte criterii este sancționată. Articolul 346 prevede pedepse pentru „acțiunile intenționate îndreptate spre provocarea urii, dezbinării sau discreditării pe criterii de rasă, naționalitate, religie sau orientare sexuală”. Aceste sancțiuni pot varia de la amenzi la privarea de libertate, în funcție de gravitatea infracțiunii.