Acest document consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut, notează www.un.org.

Cu această ocazie, inspirați de conferința GIJC din această toamnă, publicăm o serie de resurse care pot servi drept suport pentru toți cei interesanți de a documenta starea drepturilor omului în R. Moldova, și nu doar. 

Ce este GIJC și de ce este acesta un eveniment important

Conferința Globală de Jurnalism de Investigație este cea mai mare reuniune internațională de jurnalişti din lume. 

Evenimentul are loc odată la doi ani și cuprinde instruiri cu privire la cele mai recente instrumente și tehnici din jurnalism, ateliere de lucru de ultimă oră și sesiuni extinse de creare de rețele și brainstorming. 

Partenerul evenimentului, Rețeaua Globală de Jurnalism de Investigație (GIJN) este un  centru internațional pentru reporterii de investigație din lume, cu 244 de organizații nonprofit membre în 90 de țări. Aceasta oferă zilnic reporterilor informație în mai multe limbi despre instrumentele și tehnologia cu care pot fi combătute abuzurile de putere și lipsa de răspundere.

Despre ce s-a discutat la conferința GIJC din acest an 

La conferința GIJC din acest an, reporteri de investigație din întreaga lume au povestit despre instrumentele pe care le-au folosit atunci când au lucrat la materiale despre cele mai dureroase subiecte: crime de război, schimbarea climei, traficul de ființe umane, corupție. 

S-a vorbit, în special, despre provocările care apar în munca jurnaliștilor, odată cu dezvoltarea AI, dar și despre cum se poate și scrie despre extremismul politic, cum pot fi folosite imaginile din satelit pentru investigații sau cum pot fi urmărite active în mai multe colțuri ale lumii. 

O bună parte din sesiuni pot fi urmărire aici: https://www.youtube.com/@gijn/videos 

De asemenea, aici pot fi accesate o parte din prezentările reporterilor prezenți la eveniment: Resurse GIJN

Ce poți lua din sesiunile GIJC, dacă vrei să scrii despre drepturile omului

În primul rând, dacă vrei să scrii despre drepturile omului, poți citi din materialele documentate de reporteri din străinătate, unde sunt scoase la iveală cazuri de abuz sistemic sau discriminare. 

Pe lângă asta, pe www.gijn.org, poți citi despre cum au documentat reporteri europeni cazuri despre care justiția din țara lor părea să fi uitat: 

Pe site-ul GIJN te mai poți interesa de resursele pe care să le urmărești atunci când documentezi un subiect: 

Totodată, la nivel local, poți folosi mai multe ghiduri, documente, rapoarte, atunci când vrei să documentezi materiale despre drepturile omului, și nu doar: 

Cum poți ajunge la următoare ediție GIJC

Cu sprijinul sponsorilor și partenerilor, GIJN oferă zeci de burse atât jurnaliștilor consacrați, cât și celor promițători din țările în curs de dezvoltare și în tranziție, precum și jurnaliștilor din comunitățile lipsite de drepturi, pentru a participa la acest eveniment. 

Pentru a fi la curent cu bursele, conferința globală și alte oportunități de la GIJN, vă puteți abona la buletinul lor informativ prin e-mail: Buletinul GIJN.