Anual, la 10 decembrie este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Data respectivă marchează aniversarea unuia dintre cele mai inovatoare angajamente globale din lume: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Acest document consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut, notează www.un.org.
Cu această ocazie, inspirați de conferința GIJC din această toamnă, publicăm o serie de resurse care pot servi drept suport pentru toți cei interesanți de a documenta starea drepturilor omului în R. Moldova, și nu doar.
Ce este GIJC și de ce este acesta un eveniment important
Conferința Globală de Jurnalism de Investigație este cea mai mare reuniune internațională de jurnalişti din lume.
Evenimentul are loc odată la doi ani și cuprinde instruiri cu privire la cele mai recente instrumente și tehnici din jurnalism, ateliere de lucru de ultimă oră și sesiuni extinse de creare de rețele și brainstorming.
Partenerul evenimentului, Rețeaua Globală de Jurnalism de Investigație (GIJN) este un centru internațional pentru reporterii de investigație din lume, cu 244 de organizații nonprofit membre în 90 de țări. Aceasta oferă zilnic reporterilor informație în mai multe limbi despre instrumentele și tehnologia cu care pot fi combătute abuzurile de putere și lipsa de răspundere.
Despre ce s-a discutat la conferința GIJC din acest an
La conferința GIJC din acest an, reporteri de investigație din întreaga lume au povestit despre instrumentele pe care le-au folosit atunci când au lucrat la materiale despre cele mai dureroase subiecte: crime de război, schimbarea climei, traficul de ființe umane, corupție.
S-a vorbit, în special, despre provocările care apar în munca jurnaliștilor, odată cu dezvoltarea AI, dar și despre cum se poate și scrie despre extremismul politic, cum pot fi folosite imaginile din satelit pentru investigații sau cum pot fi urmărite active în mai multe colțuri ale lumii.
O bună parte din sesiuni pot fi urmărire aici: https://www.youtube.com/@gijn/videos
De asemenea, aici pot fi accesate o parte din prezentările reporterilor prezenți la eveniment: Resurse GIJN
Ce poți lua din sesiunile GIJC, dacă vrei să scrii despre drepturile omului
În primul rând, dacă vrei să scrii despre drepturile omului, poți citi din materialele documentate de reporteri din străinătate, unde sunt scoase la iveală cazuri de abuz sistemic sau discriminare.
- The undeclared war on women in Europe
- “We were slaves” Greece uses asylum seekers to forcibly return migrants to Turkey
- Sexist Justice: The prejudices present in the sentences for feminicide and attempted feminicide in Peru
- Who controls the world’s food supply?
Pe lângă asta, pe www.gijn.org, poți citi despre cum au documentat reporteri europeni cazuri despre care justiția din țara lor părea să fi uitat:
Pe site-ul GIJN te mai poți interesa de resursele pe care să le urmărești atunci când documentezi un subiect:
- Human Trafficking Resources: Best Practices in Reporting
- Migration Reporting: Sources, Guidelines, Contests
- Three “Musts” for Today’s Investigative Journalist
Totodată, la nivel local, poți folosi mai multe ghiduri, documente, rapoarte, atunci când vrei să documentezi materiale despre drepturile omului, și nu doar:
- Cum să comunicăm eficient despre drepturile omului
- Pilonii jurnalismului de soluții: un ghid gratuit pentru mass-media
- 5 recomandări pentru a depista și a elimina discursul de ură
Cum poți ajunge la următoare ediție GIJC
Cu sprijinul sponsorilor și partenerilor, GIJN oferă zeci de burse atât jurnaliștilor consacrați, cât și celor promițători din țările în curs de dezvoltare și în tranziție, precum și jurnaliștilor din comunitățile lipsite de drepturi, pentru a participa la acest eveniment.
Pentru a fi la curent cu bursele, conferința globală și alte oportunități de la GIJN, vă puteți abona la buletinul lor informativ prin e-mail: Buletinul GIJN.
Postări relevante
- Moldova Pride din culise: aflați cine sunt eroii și eroinele care organizează marșul mândriei la Chișinău
- Pe 28 mai, celebrăm Ziua Națională a Masturbării: cum să-ți dai o mână de ajutor în această zi
- 5 tipuri de bărbați gay, potrivit Kama Sutra
- „Accept pe toată lumea, dar să nu-i văd pe stradă!” Top 5 mituri despre Pride
- Ultima simfonie a lui Ceaikovski: o dedicație de dragoste pentru un bărbat