Vlada (21 de ani) este o persoană transfem non-binară, originară din Rusia și care s-a stabilit în R. Moldova, după ce a fost anunțată mobilizarea în Federația Rusă anul trecut. 

Într-un interviu acordat redacției Bang Bang, ea a explicat de ce a ales să se stabilească aici, a povestit despre cum a fost drumul până la Chișinău, dar și despre cum au escaladat în Rusia încălcările privind drepturile omului.

Redacția BB: Vlada, când și cum ai ajuns în R. Moldova? 

Vlada: Pe 1 octombrie 2022, am sosit în R. Moldova, venind din Federația Rusă. Decizia de a părăsi țara a fost luată odată cu începerea mobilizării. Pe 28 septembrie am plecat din Rusia, biletele pentru zboruri directe erau foarte scumpe, așa că a trebuit să schimb cursele în Kârgâzstan și Turcia, iar apoi spre Chișinău. Soțul meu, (vom folosi doar inițiala numelui său – N., din motive de securitate) nu a putut să mă însoțească, pentru că nu avea pașaport. Documentul poate fi obținut doar printr-o cerere către oficiul militar. 

Redacția BB: De ce Republica Moldova?

Vlada: Inițial, Moldova a fost una dintre alte potențiale opțiuni, din motiv că este o țară pro-europeană, unde există posibilitatea de a cere azil. De asemenea, există protecție pentru drepturile persoanelor LGBTQ+.

Redacția: Cine ți-a oferit sprijinul necesar pentru a ajunge în Republica Moldova? 

Vlada: Din întâmplare, pe Twitter eram abonată la un reprezentant al Genderdoc-M,  una dintre cele mai vechi organizații non guvernamentale care apără drepturile comunităţii LGBT+ în R. Moldova, pe nume Alexandru. Prin intermediul lui, am întâlnit pentru prima dată activiști locali. Din momentul cumpărării biletelor și până la sosire, am fost mereu în legătură cu Alexandru. Autoritățile de la frontieră au încercat să mă deporteze, mi-au refuzat solicitarea de azil, deși nu au un astfel de drept și chiar am fost insultată. Totul s-a întâmplat în miez de noapte. Cu toate acestea, GDM, prin avocata Tatiana Chebac, a reușit să îmi ofere suport și așa am ieșit din aeroport. Fără ajutorul GDM nu aș fi fost aici.

Redacția BB: Se face aproape un an de când te afli în Moldova. Din ce ai observat, este aceasta o țară LGBTQ+ friendly? 

Vlada: În ceea ce privește atitudinea față de persoanele LGBTQ+  în R. Moldova, aș spune că perspectivele sunt destul de bune. Am scris un subiect pe această temă, există o mică retrospecție în ultimii 10 ani dar, de fapt, progresul este destul de vizibil în domeniul juridic. Pe plan social, lucrurile stau puțin mai rău – deși mult mai bine în comparație cu ​​Rusia, unde în unele regiuni oamenii queer sunt răpiți și torturați, uneori până la moarte – dar este o chestiune de timp și de informare a societății.

Redacția BB: Pe de altă parte, din punctul de vedere al drepturilor omului, cum a evoluat în Rusia situația persoanelor transgen? Ce a schimbat războiul pornit de Rusia în Ucraina în acest sens?

Vlada: Nimeni nu se îndoiește că această lege privind interzicerea de schimbare a genului va intra în vigoare până la sfârșitul lunii iulie. Legea nu numai că interzice orice intervenție medicală în schimbarea identității de gen, dar și luarea de hormoni. De fapt, aceasta este o interferență fără precedent în autonomia corpului și în intimitatea oamenilor. Dacă îmi amintesc bine, chiar și sub autoritarismul URSS, nu exista așa ceva, cel puțin interdicții directe.

Războiul din Ucraina a fost catalizatorul principal pentru privarea persoanelor LGBTQ+ de drepturile lor. Toată povestea datează din 2012, când au fost făcuți primii pași în discursul despre „propaganda LGBT”.

Guvernul rus avea nevoie de un inamic intern, ca să-și mențină astfel autoritatea. Și acest dușman au devenit persoanele queer.

Când Rusia a invadat teritoriul Ucrainei, queerphobia la nivel guvernamental a crescut foarte mult. În primul rând, a fost adoptată legea „propagandei în rândul minorilor”, pe care dacă o încalci, riști o amendă de până la 100 de mii de ruble –  echivalentul a aproximativ 1000 de euro. Acum, pe ultima sută de metri se află spre adoptare legea interzicerii „schimbării sexului”. Aceasta este o interdicție absolută a oricăror servicii medicale și de existență a persoanelor transgen.

Redacția BB: Ce șanse de a scăpa de persecuții au în prezent persoanele queer din Rusia, în special cele/cei transgen? Mai există în interior ONG-uri care por oferi suport pentru asta? Dar în afara Rusiei? 

Vlada: Există ONG-uri care oferă sprijin persoanelor queer atât în interiorul Rusiei, cât și în exterior. „Centrul T”, de exemplu, ajută acum la trecerea comisiilor pentru schimbarea pașapoartelor. Activiștii muncesc din greu pentru a ajuta câți mai mulți oameni să-și schimbe actele. Procuratura încearcă deja să oprească activitatea acestor comisii, chiar înainte de promulgarea legii. Avem și „Cazul LGBT+”, care apără drepturile queer în instanțe, iar multe grupuri de sprijin și prelegeri sunt susținute de grupul „LGBT Exit”. Și asta nu este tot.

Redacția BB: Din punctul tău de vedere, cum și de ce a instrumentalizat statul rus propaganda împotriva persoanelor queer? 

Vlada: Întrebarea „de ce” poate fi doar teoretizată. Cel mai probabil pentru că este o practică moștenită de la fosta Uniune Sovietică, fiind o uniune statală destul de homofobă la acea vreme. 

Nu este nevoie să ne facem iluzii că lui Putin îi e teamă de persoanele LGBT+,  lui nu-i pasă de viața acestor oameni. Astăzi ei vor să nimicească comunitatea transgen, iar mâine vor începe cu interzicearea avorturilor. Lecția este simplă și deloc nouă. Privarea unei mici părți a societății de drepturi fundamentale pune în pericol pe toată lumea. Mai întâi au venit cu limitări ale drepturilor pentru persoanele transgen, apoi pentru minoritățile etnice, apoi pentru femei, iar când vor veni după tine, va fi prea târziu.

GDM: Noi oferim sprijin tuturor persoanelor queer care vin aici”

Reprezentantul Centrului GDM, Alexandru Goja, a explicat pentru Bang Bang, că în contextul agresiunii militare rusești din Ucraina, există anumite restricții de intrare în Republica Moldova a cetățenilor ruși. Din acest motiv, nu i s-a permis inițial, intrarea Vladei în țara noastră. Alexandru a subliniat, că Centrul GDM, oferă sprijin tuturor persoanelor queer care vin în Moldova. 

„Din păcate, R. Moldova, nu are ca prioritate primirea cetățenilor Rusiei pe teritoriul său din motive de securitate, legate de războiul din țara vecină. Noi oferim sprijin tuturor persoanelor queer care vin din străinătate aici. Le punem la dispoziție tot ce ține de cazare, produse alimentare, igienă, accesul la serviciile medicale etc. 

Refugiații sunt cazați la adăpostul pentru persoanele LGBT pentru o perioadă anumită, până la momentul când aceștia se adaptează și se încadrează în viața socială din Moldova. 

Astfel, pe lângă sprijinul medico-social, în această perioadă se lucrează cu psihologul pentru a înlătura stresul și alte probleme legate de relocare, se oferă ajutor în găsirea unui loc de muncă, inclusiv prin implicarea în activitățile organizației. Necesitățile sunt rezolvate individual de la caz la caz”, a menționat Alexandru Goja.

Potrivit indicelui „Rainbow Europe”, în acest an Rusia se clasează pe locul 46 din 49 de țări evaluate, la capitolul respectării drepturilor persoanelor LGBT+.