Anual, Ziua Internațională a Poeziei este pe data de 21 martie, drept recunoaștere a contribuției oamenilor de litere la îmbogățirea culturii universale. Cu această ocazie, venim cu o scurtă listă de autori români spre care să-ți îndrepți atenția azi și în perioada următoare, oricând simți că ai nevoie de poezie în viața ta. 

  1. „Lungă scrisoare pentru un coming out”, Grigore Șoitu (FraACTalia, 2022) 

Activistul Patrick Brăila spune că această carte „are dreptul să devină imnul fiecărui părinte de adolescentx trans care alege să meargă pieptiș în prea lungul și prea greul drum al devenirii de sine a copilului său”

De asemenea, scriitoarea Alina Purcaru menționează că „în acest volum, Grigore Șoitu ne dă mai mult decât poezie. Ne face părtașx la o conversație intimă despre iubire, acceptare și învățare, ne face martorx la nașterea unei lumi”.

  1. Raport către Walt Whitman. Poeme LGBT+”, Răzvan Andrei (OMG Publishing, 2022)

Scriitorul Adrian Schiop spune despre autorul acestui volum că „scrie o poezie cu accente militante gay, dar care, la naiba, e poezie, se vede că omul joacă la profesioniști, că înainte să se apuce de scris a citit vagoane de cărți și n-are prejudecăți sectare” . 

Poeta Iulia Stoichiț adaugă că ceea ce i-a rămas pe creier din poemul care dă titlul volumului „e un segment de poem în care e vorba de un cerșetor luat acasă de vocea poetică, căruia i se redă, într-o oarecare măsură, umanitatea”.  

  1. „Orlando Postuman”, Nóra Ugron (Editura frACTalia, 2022)

Scriitoarea Cristina Ispas spune că „Nóra Ugron scrie o poezie feminină, feministă, queer, ecologistă și postumanistă (într-un sens mai strict, de data aceasta), politică la modul vital, în care grija față de sine înseamnă în același timp şi o grijă față celălalt (uman sau non-uman), într-o reciprocitate perfectă și în contextul unei interrelaţionări complexe și absolut necesare”.