De-a lungul timpului, stigmatul și discriminarea au împiedicat persoanele LGBTQ+, inclusiv oamenii de știință, să vorbească deschis despre realizările lor în contextul identității pe care o au.
Pentru a celebra, totuși, ceea ce au reușit să facă, amintim astăzi despre oamenii de știință queer și vorbim despre cum descoperirile lor ne-au schimbat viața în bine.
Documentele personale, înregistrările publice și posibilele indicii lăsate în picturi și texte susțin speculațiile că unele dintre cele mai celebre nume din știință, printre care se numără și Francis Bacon, Leonardo Da Vinci, Florence Nightingale și George Washington Carver erau homosexuali sau bisexuali, scrie ISCRM.
Printre oamenii de știință LGBTQ care au promovat sănătatea publică și medicina se enumeră Sara Josephine Baker. Ea a dezvoltat o metodă pentru a reduce drastic orbirea sugarilor și a condus un grup care reglementa activitatea moașelor, a înființat stații pentru a distribui lapte sigur, a lansat programe de prânz școlar și a identificat pacientul-zero cunoscut sub numele de Typhoid Mary. A fost prima femeie care a primit un doctorat în sănătate publică și prima femeie care a fost reprezentant profesionist la Liga Națiunilor. Până la sfârșitul carierei sale, rata mortalității infantile în New York City a scăzut de la 144 la 1.000 de născuți vii în 1908 la 66 în 1923.
Medicul Alan Hart a stabilit utilizarea tehnologiei cu raze X în detectarea tuberculozei, a contribuit la stabilirea unui screening larg răspândit pentru tuberculoză și, în 1918, a devenit unul dintre primii bărbați transgender din Statele Unite care au suferit o histerectomie.
Doi ani mai târziu, neurologul spaniol Pío del Río Hortega a identificat și caracterizat microglia, celulele imune din creier despre care astăzi se crede că joacă un rol în multe tulburări neurologice, inclusiv boala Alzheimer.
Și, aproape în același timp, Louise Pearce se afla în Republica Democratică Congo de astăzi, testând primul tratament eficient pentru tripanosomiază, tulburarea devastatoare cunoscută sub numele de boala africană a somnului.
Printre principalii lideri ai revoltei de la Stonewall s-a numărat Marsha P. Johnson, o femeie trans de culoare, activistă comunitară care a avut un impact asupra sănătății publice, oferind servicii de sprijin pentru tinerii homosexuali fără adăpost din New York City și ajutând la atragerea atenției asupra epidemiei de SIDA. Aceasta a mărșăluit la prima paradă Gay Pride, s-a alăturat grupului de susținere a SIDA ACT UP și a co-fondat Street Travestite Action Revolutionaries (STAR) împreună cu colega trans activistă Sylvia Rivera.
Joseph Sonnabend, un bărbat gay născut în Africa de Sud, s-a mutat în New York pentru a efectua cercetări la Mt. Sinai School of Medicine. A început să facă voluntariat la Proiectul Sănătății Bărbaților Gay din Greenwich Village. După ce și-a deschis propria clinică în 1978, Sonnabend a fost unul dintre primii furnizori de îngrijire care a recunoscut criza SIDA. În timp ce a continuat să trateze pacienții, adesea la domiciliu, uneori gratuit, Sonnabend a contribuit la creșterea gradului de conștientizare și la declanșarea acțiunii prin co-fondarea Fundației Medicale SIDA, acum Fundația pentru Cercetare SIDA. Totodată a creat Inițiativa de cercetare comunitară, o instituție inovatoare, de bază ce oferă strategii de accelerare a studiilor clinice cu potențiale medicamente care pot salva vieți. Sonnabend a fost doar unul dintre numeroșii oameni de știință LGBTQ+ aflați în avangarda cercetării SIDA în anii 1980.
Bruce Voeller a fost biolog și avocat, care a inventat termenul de sindrom de imunodeficiență dobândită, a publicat o cercetare esențială, inclusiv o lucrare care stabilește că prezervativele sunt eficiente în prevenirea transmiterii SIDA, a co-fondat influentul National Gay Task Force și a făcut obiectul unui caz de la Curtea Supremă care argumenta pentru părinți importanța drepturilor pentru lesbiene și homosexuali.
În pofida dificultăților, oamenii de știință queer continuă să marcheze realizări importante în diverse domenii de activitate.