În R. Moldova persoanele queer sunt expuse discriminării în viața de zi cu zi și pericolului atunci când organizează adunări în masă, potrivit raportului anual al Ombudsmanului, privind respectarea drepturilor și libertăților omului în R. Moldova.
Astfel, Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile să se conformeze standardelor și practicilor internaționale sub aspectul eliminării segregării și discriminării sociale, pentru a crea un mediu mai sigur persoanelor queer.
Raportul Ombudsmanului din 2022 reiterează necesitatea autorităților publice de a diminua stereotipurile bazate pe gen și identitatea de gen, precum și de a aborda o politică holistică pentru informarea și acceptarea reciprocă a tuturor participanților la viața socială a comunității.
Printre altele, în concluziile Raportului special, Avocatul Poporului a constatat că mediul militar rămâne ostil și ofensiv față de persoanele de orientare LGBT+ care-și exercită serviciul în termen. Totodată, conducerea militară nu-i sancționează corespunzător pe cei care comit abuzuri.
Marin Pavlescu, victimă a abuzului și hărțuirii din unitățile militare din țară pe motive de orientare sexuală, a comentat că recomandările Avocatului Poporului către Ministerul Apărării, de a crea medii sigure și nediscriminatorii pentru militari, nu vor fi luate în seamă și nu sunt eficiente. Unul dintre motivele enunțate ar fi retorica homofobă pe care o manifestă atât soldații, cât și conducerea unităților militare.
„Din ședința recentă de judecată pe care am avut-o, am înțeles că Ministerul Apărării nu va îndeplini aceste recomandări. Consiliul Nediscriminare le-a recomandat să-mi ofere scuze, măcar și în scris, dar ei nici asta nu au făcut. Dacă un organ de drept a venit cu recomandări către Ministerul Apărării, atunci înseamnă că sunt minusuri. În cazul dat, ar trebui să fie vorba de obligațiuni, nu de recomandări”, a menționat Marin Pavlescu.
În luna noiembrie 2021, Marin Pavlescu a făcut public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce în unitate s-a aflat despre orientarea sa sexuală. El a relatat despre practicele de hărțuire la care a fost supus și a precizat că își asumă consecințele pentru acțiunile sale, care puteau fi considerate drept dezertare. Tânărul a dat în judecată Ministerul Apărării și Brigada nr.2, din care făcuse parte.
Prima ședință de judecată în cauza inițiată de Marin împotriva Ministerului Apărării, a avut loc pe 29 martie curent.