Pentru multe persoane queer în vârstă, perspectiva de a se muta într-un azil de bătrâni trezește îngrijorări, din cauza discriminării. Dar în state precum Suedia, Spania și Franța, au apărut noi comunități pentru pensionarii LGBTQ+. Astfel, au fost create spații sigure pentru persoanele din comunitate, scrie Euronews.

Expertul în asistență socială, Paul Willis explică faptul că, deseori, persoanele queer nu se simt în siguranță în azilurile de bătrâni și că totodată le este frică să-și dezvăluie public identitatea sexuală. 

Astfel, în mai multe state europene, au apărut comunități dedicate persoanelor pensionare LGBTQ+, care își propun să-i ajute și să le ofere un mediu sigur.

Regnbågen, cunoscută și sub numele de Casa Curcubeu, a fost inaugurată în anul 2013 și a devenit prima comunitate de pensionari LGBT+ din Europa. Un deceniu mai târziu, azilul a devenit casa a zeci de persoane. Potrivit fondatorului, Christer Fällman, numărul de cereri este în creștere, datorită condițiilor bune de care beneficiază persoane queer în cadrul instituției. 

Rezidenții centrului susțin că locuiau în singurătate și că doreau să se mute într-un loc unde să fie acceptați.

Locuitorii au acces la o terasă pe acoperiș, precum și la un salon de coafură și o clinică de sănătate. Totodată Regnbågen are o listă de așteptare de aproximativ 300 de persoane – pentru doar 28 de apartamente disponibile. 

Precizăm că relațiile între persoane de același sex au fost legalizate de Suedia în 1944 și au devenit egale cu relațiile heterosexuale în 1972. În 2009, Suedia a devenit  a șaptea țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.