Când deschizi conversația?

În funcție de situația în care te aflii, poți alege să comunici faptul că ești poliamorx imediat, chaira de la primul date, sau o poți face mai târziu atunci când ce te simți în siguranță. Propun să explorăm fiecare opțiune, pe rând.

Înainte de date

O opțiune ar fi să menționezi poliamoria în momentul în care ești invitatx sau tu inviți la un date. Până la urmă, onestitatea și respectul sunt fundamentale poliamoriei. Aceste valori cer ca informația să fie comunicată cât mai direct și devreme posibil. Îți sugerez să alegi această opțiune numai dacă te simți în siguranță să o faci în acel moment.

La date

Să aduci poliamoria în discuție la date își are beneficiile sale, mai ales dacă nu te simți în siguranță să comunici acest aspect înainte. În timpul întâlnirii o să ai oportunitatea de a înțelege atitudinea persoanei față de poliamorie. Poți afla de la persoană ce crede despre relațiile non-monogame, de exemplu. Mai multe despre cum formulăm conversația, vom discuta mai jos.

Atunci când te simți în siguranță

Dacă ești nou în lumea poliamoriei, sau trăiești într-o zonă în care poate fi periculos să spui că ești poliamorx la primul date, s-ar putea să vrei să aștepți puțin. Dacă te regăsești în acest context, așteaptă până te simți în siguranță să o faci. În același timp, asigură-te că nu începi o relație romantică fără a informa dintâi persoana.

Acum că am ales când să începem conversația, hai să explorăm cum poți naviga prin procesul de comunicare a acestui aspect al vieții tale.

Cum navigăm conversația?

În funcție de cele trei scenarii menționate mai sus, conversația va arăta diferit. 

Înainte de date

Ca regulă generală nu facem din țânțar harmăsar. Nu seta conversația ca una pentru care trebuie să pregătești noua persoană, sau ca și o conversație grea. Discută poliamoria proprie încrezutx, până la urmă vorbești despre cum tu iubești. Astfel, când cineva te invită la un date, poți răspunde în linii generale astfel:

  • „Sigur, mi-ar plăcea să ies cu tine! Totuși trebuie să îți spun că sunt poliamorx, nu practic relații monogame.”

Sugerez să oferi o scurtă explicație, după ce spui că ești poliamorx. Niște exemple ar fi:

  • „Nu practic relații monogame”;
  • „Am un partener și avem o relație deschisă”;
  • „Am doi alți parteneri, suntem într-o relație deschisă”;

Dacă îi inviți tu la un date, ar fi exact la fel:

  • Tu: „Ai vrea să ieșim la un date mâine?”
  • Ei: „Da, desigur”
  • Tu: „Super! Aș vrea doar să menționez că sunt poliamorx, nu practic relații monogame”.

În linii generale ai vrea să eviți discuții lungi despre ce este poliamoria (dacă persoana nu știe). Detaliile pot fi discutate la date, acum doar oferă-le o explicație scurtă, din exemplele oferite mai sus.

La date

Așa cum am menționat mai sus, dacă alegi să discuți poliamoria la primul date ai un beneficiu unic, poți descoperi atitudinea persoanei față de acest tip de relație într-un mod mai indirect. Într-o societate mono-normativă, există multe stereotipuri negative în jurul poliamoriei, dar și multe persoane care pot reacționa negativ numai auzind conceptul. De asemenea, s-ar putea să te simți mai confortabilx să o iei mai încet.

Poți fi mai directx în întrebările tale, de exemplu:

  • „Ce crezi despre relațiile non-monogame?”

Sau poți fi mai indirectx:

  • „Ce crezi despre relațiile queer?”

Întrebarea mai indirectă te va ajuta să anticipezi posibilele reacții a persoanei. Dacă sunt împotriva sau au o problemă cu relațiile queer din motive religioase sau morale, cel puțin vei ști să nu te aștepți la o reacție pozitivă în privința poliamoriei. 

În același timp, adresând întrebarea mai directă vei înțelege și atitudinea persoanei față de poliamorie, și deschizi mai delicat conversația despre felul tău de a iubi. Astfel, dacă te simți în siguranță, poți comunica faptul că ești poliamorx:

  • „Cât încă facem cunoștință, cred că ar fi bine să-ți spun că sunt poliamorx. La moment sunt (sau nu sunt) în alte relații, dar cred că este posibil să am mai multe relații concomitent.”

Atunci când te simți în siguranță

Dacă primul date-ul a decurs bine, dar încă nu ați comunicat despre faptul că sunteți poliamoros și ai vrea să vă revedeți, comunică asta. În același timp, stabilește faptul că încă nu ești gata să intrii într-o relație. Ultimul lucru pe care îl vrem este ca persoana nouă să creadă că sunteți o persoană monogamă, doar pentru că date-ul a decurs bine. Câteva exemple de formulări ar fi:

  • „Îmi placi mult, și mi-ar plăcea să ne mai vedem, dar nu sunt gata să intru într-o relație exclusivă.”
  • „Aș vrea să clarific că nu sunt gata de o relație exclusivă după un singur date, dar mi-ar plăcea să mai ieșim.”

Când ești gata să discuți poliamoria cu potențialx partenerx, poți începe revenind la ce i-ai spus la primul date:

  • „Ții minte când ți-am spus că aș avea nevoie de mai mult timp înainte de a începe o relație exclusivă? Aș vrea să îți spun că nu practic relații exclusive, fiind poliamorx.”

Anticipează și navighează posibilele reacții

Într-o lume ideală am putea comunica faptul că suntem poliamori fără să ne îngrijorăm de reacții negative. Însă în cultura predominant mono-normativă în care ne aflăm, trebuie să anticipăm și să navigăm posibilele reacții.

Îți sugerez în primul rând să fii pregătitx pentru întrebările care s-ar putea să apară: Ce este poliamoria? În ce constă? Care este diferența dintre poliamorie și o relație deschisă? În același timp, fii pregătitx și pentru reacții mai neplăcute. Câteva exemple întâlnite de mine au fost afirmații sau întrebări ca și:

  • „Deci înșelare cu pași în plus?”
  • „Ah, nu aș putea niciodată!”
  • „Pur și simplu vrei să faci sex cu mai mulți oameni?”

Dacă ai energia iar persoana cu care ieși la date este respectuoasă, dar nu știe despre poliamorie, poți să îi povestești puțin despre ce este și ce înseamnă pentru tine poliamoria. Însă dacă persoana preia o atitudine negativă sau denigratoare, îți sugerez să-ți respecți limitele.