Arta poate contribui la dezvoltarea unei comunității queer sănătoase. Prin artă ne putem spune poveștile, celebra cultura, dar și aborda stereotipurile negative din jurul comunității. În același timp, arta ca mijloc de exprimare este importantă și pentru individ, fiind un instrument eficient care poate fi utilizat pentru menținerea sănătății mintale. 

Artă pentru sănătatea mintală

În lupta pentru propria viață, arta m-a salvat de nenumărate ori. Începând cu vârsta de 12 ani, am dus o luptă cu gândurile suicidale. Fotografia a ajuns să fie prima formă de expresie artistică care m-a salvat de la suicid.

În fotografie am descoperit o modalitate de a îmi exterioriza suferința. Astfel, în fiecare fotografie făcută lăsam o bucățică din suferința mea, ușurând propria durere și presiune imensă simțită de mine în acele zile.

Am discutat cu alți trei artiști queer din țară și din afară, pentru a afla cum arta le-a schimbat viețile.

Mihaela este o artistă din R. Moldova care face colaje, fotografiază pe film și scrie poezii. Recent, împreună cu doi prieteni, a lansat un cont de instagram, blank.kollektiv, unde aceștia își împărtășesc arta personală.

Mulți artiști au găsit arta în momentele de suferință, astfel descoperind și cât de puternică poate fi aceasta. „În perioadele de tristețe, disperare, furie, extaz, frică și alte stări drăguțe, scriam mult”, mărturisește Mihaela.

Ea a descoperit în artă mecanisme eficiente de procesare a emoțiilor. „Fără ca să-mi dau seama multă vreme, scrisul a fost terapia mea dintâi”. Mihaela povestește despre faptul că arta a devenit o rutină, în urma căreia simte „mai puțină anxietate, sunt mai conștientă de propriile emoții, iar exprimarea acestora mă determină să trăiesc într-o armonie și acceptare a propriei puteri și vulnerabilități.”

Arta l-a ajutat și pe Zero, un artist queer de 23 de ani stabilit în Praga. Prin culori intense utilizate în bijuteriile, articolele vestimentare și ilustrațiile sale în contrast cu „subiecte greoaie ca violența și moartea,” acesta reușește să exprime „întreaga gamă a experienței umane.” 

Zero a început să-și exploreze emoțiile încă din adolescență, atunci când se lupta cu depresia.  „Este atât de mult întuneric în lumea noastră – m-am luptat cu depresia încă din adolescență. Nu puteam scăpa de gândurile despre moarte și suferință, așa că am decis să le accept”. Arta a facilitat acest proces și așa el a devenit o persoană „foarte optimistă” care iubește viața. 

„Trăim într-o lume frumoasă plină de mici minuni.” Zero utilizează arta pentru a ajuta oamenii să „se simtă mai puțin singuri în suferința lor.” 

Pentru Bodhi, un poetx sudano-moldoveanx stabilitx în Republica Moldova în ultimii 2 ani, poezia a devenit „o modalitate importantă de înțelegere a emoțiilor și de procesare a traumelor.” 

Similar exemplelor oferite anterior, ei au început să scrie în copilărie, poezia fiind „o formă de escapism”. Încă din copilărie, ei ne povestesc cum creau lumii în care le-ar fi plăcut să trăiască, cu scopul de a evada „realitatea în care trăiam.”

Bodhi consideră că fără poezie nu ar fi fost atât de „vindecatx sau inteligentx emoțional pe cât sunt acum.”

Experiențele artiștilor de mai sus, ilustrează cum prin artă, reușim cu succes să procesăm emoțiile intense trăite de noi încă din copilărie. În același timp, continuăm să ne întoarcem la artă pentru a găsi confort și liniște emoțională. 

Dar care sunt mecanismele din spatele terapiei prin artă? De ce aceasta este într-atât de eficientă?

Terapie prin artă

Terapia prin artă este eficientă datorită mecanismelor multiple de exprimare și coping facilitate de aceasta. Propun să trecem peste câteva dintre acestea.

1. Exprimarea non-verbală

Arta este o unealtă minunată pentru exprimarea stărilor copleșitoare pe care nu le putem expune prin cuvinte. Prin culoare, compoziție și sunet oferim voce stărilor interioare, astfel ajungem să le înțelegem mai bine și să le explorăm. Astfel, exprimarea non-verbală facilitată prin artă devine un instrument vital pentru persoanele cărora le este greu să își comunice emoțiile.

2. O experiență meditativă

Procesul artistic este o experiență meditativă în sine, datorită faptului că trebuie să te concentrezi asupra acestuia. Concentrare crează o stare meditativă care te poate ajuta să te conectezi cu momentul. De asta, arta poate ajuta persoanele care suferă din cauza disocierii sau derealizării

În același timp, procesul artistic ne ajută să ne eliberăm de stres și emoții negative acumulate de noi pe parcursul zilei. Un concept similar cu cel al catharsisului care descrie purificarea de emoții care ne provoacă suferință.

3. Un geam către sine

Prin artă subconștientul nostru capătă voce. În urma unei analize a lucrării realizate de tine, s-ar putea să descoperi mesaje ascunse. De exemplu, recent am început să analizez creațiile mele împreună cu terapista mea. 

În cadrul sesiunilor am descoperit mesaje ascunse în expresia personajului ilustrat, în ritmul piesei scrise de mine, în culoare și în compoziția lucrării pe care anterior nu le observasem. Astfel am ajuns să descopăr emoții și traume reprimate de mine. Odată descoperite, procesul de vindecare poate începe.

Deși terapia prin artă a început să fie formalizată în lumea psihoterapiei la începutul secolului trecut, conceptul în sine are o istorie lungă care începe în perioada antică. În Egiptul Antic activitățile artistice erau considerate o modalitate de a te conecta cu divinul, procesul fiind unul spiritual și religios. 

În Grecia și Roma antică, conceptul de catharsis descria o eliberare a emoțiilor prin experiențe artistice. În unele triburi de americani nativi, pictura în nisip era o parte a ceremoniilor de vindecare.

Arta te poate ajuta și să-ți găsești comunitatea

Zero a crescut într-un orășel mic. Niciodată nu a rezonat cu oamenii din localitatea sa. „Timp de mulți ani m-am simțit de parcă nu am fost făcut pentru această lume. Că sunt straniu și voi fi tot timpul singur”. Datorită artei, el a reușit să găsească o comunitate în care să se simtă acceptat. 

Prin arta machiajului acesta a făcut cunoștință online cu niște performeri drag. Astfel, la vârsta de 18 ani a mers la primul său Drag Show, o experiență „transformativă” pentru el. 

Acesta povestește cum a ajuns să se mute în Praga. „Am început să postez bijuteriile făcute de mine pe Instagram și au apărut oameni interesați în a le cumpăra”. Așa a ajuns să ia trenul spre Praga, unde s-a întâlnit cu acești oameni și a făcut cunoștință cu ei. „Am continuat să vizitez Praga, unde am făcut cunoștință cu membrii comunității Queer, astfel înțelegând unde mă regăsesc”.

Un an în urmă Zero s-a stabilit în Praga. „Viața mea este mult mai frumoasă de cât mi-aș fi putut imagina la 18 ani. Zi de zi văd lume queer frumoasă ce îmi poartă lucrările. Mă simt ca într-un vis!”

Acesta continuă să creeze, să-și vândă arta la iarmaroace queer și să facă cunoștință cu alți artiști din comunitate. Asta la ajutat să devină „parte a comunității”. Acum el se simte „susținut și îngrijit” și speră că „toți vor putea să-și găsească comunitatea.”

Fiind artiști queer, avem și responsabilitatea de a reda diversitatea și frumusețea culturii noastre, aspecte care au fost activ șterse sau ignorate de societatea heteronormativă. 

Zero consideră că prin arta queer putem „provoca valorile artistice tradiționale” ale societății. În opinia lui, „arta trebuie să fie pentru și despre toți. Cei considerați stranii, cei queer și ceea ce este considerat urât. Pentru că și urâtul este frumos.”

Arta nu înseamnă perfecțiune

Fără experiență anterioară, procesul creativ poate fi intimidant. Când vei desena prima linie sau scrie primul vers, notă muzicală, s-ar putea să fii ușor dezamăgit din cauza că nu este perfect

Vezi mai jos câteva sfaturi despre cum poți depăși această stare pentru a putea începe să faci propria ta artă.

Bodhi

„Arta este în primul rând despre expresie. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a te exprima. Unele dintre lucrările care trezesc multă emoție nu sunt, tehnic vorbind, perfecte. Ceea ce le fac frumoase sunt emoțiile aprinse în alți oameni. Dacă te îngrijorezi constant de greșelile din arta ta, vei ajunge să fii distras de la scopul principal al acesteia”.

Mihaela

„Cred că atunci când începi să te gândești mai mult la proces și beneficiile acestuia și mai puțin la rezultat, dispare necesitatea și fixația asupra perfecțiunii. Perfecțiunea este una dintre cele mai mari minciuni ale omenirii. Paradoxal, cât de mult nu am tinde spre perfecțiune, mai întâi de toate mintea umană va aprecia autenticitatea – care din fericire este departe de perfecțiune”.

Eu am început să desenez aproape doi ani în urmă, în perioada când luam antidepresante. Obținând ajutorul necesar sănătății mele mintale, am putut să lupt cu critica interioară din cauza căreia nu am desenat toată viața. Orice linie pusă pe foaie mi se părea prea departe de perfecțiune. Numai odată ce am acceptat imperfecțiunea, am căpătat puterea de a crea liber.

Astfel, te îndemn în anul 2024 să creezi liber. Distribuie arta realizată de tine pe platformele la care ai acces și susține artiștii locali queer. În artă vei descoperi o nouă unealtă pentru menținerea sănătății mintale. Prin artă, vei putea să te conectezi cu artiști locali și tot cu ajutorul ei, să îți creezi/găsești propria comunitate.