Astăzi se împlinește un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În tot acest timp, zeci de voluntari s-au implicat pentru a ajuta refugiații. Zeci de țări și-au arătat solidaritatea cu poporul ucrainean. Iar ucrainenii, la rândul lor, au dat lumii o lecție de rezistență și curaj.

Puteți sprijini Ucraina și ajuta la apropierea victoriei sale prin mai multe metode. Activiștii de la WA Sphere le enumeră pe acestea:

— organizarea activităților de susținere,
— participarea la proteste și acțiuni împotriva statului agresor,
— răspândirea culturii ucrainene,
— combaterea dezinformării și știrilor false,
— voluntariat,
— ajutor pentru refugiați,
— donații pentru cauze care ajută Ucraina.

Pentru a marca un an de la începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, astăzi, la Chișinău, are loc o acțiune de protest în fața ambasadei Federației Ruse.

„Vrem să transmitem lumii întregi înțelegerea că agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei durează de un an, iar războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei durează de 9 ani. Inamicul continuă să atace, încercând să cucerească Ucraina, iar dacă Ucraina va fi capturată, atunci Rusia va trece mai departe în ofensivă, în alte țări democratice”, spun organizatorii.

Pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Ulterior, zeci de state și-au declarat solidaritatea cu Ucraina, condamând atacurile rusești. Numeroși voluntari s-au implicat pentru a ajuta refugiații, iar activiștii și autoritățile ucrainene au cerut ajutor extern pentru a ține piept agresiunii.

Războiul și situația persoanelor queer

Un an mai târziu, ucrainenii nu cedează, iar în lupta lor pentru eliberare participă și persoanele queer. Situația lor, în acest context, a pornit discuții publice despre necesitatea de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex.

Anul trecut, Ucraina a făcut un alt pas important în respectarea drepturilor omului, adoptând un proiect de lege care interzice discursul instigator la ură față de persoanele LGBTQ+.

În R. Moldova, pe parcursul anului 2022, centrul Genderdoc-M a oferit sprijin refugiaților LGBT+ veniți din Ucraina, dar și persoanelor nevoite să plece din Rusia, din cauza pachetelor de legi anti-LGBT votate acolo.

Astfel au fost deschise două adăposturi pentru persoanele LGBT+ refugiate din Ucraina și din Rusia, precum și o linie fierbinte 24/7 pentru acestea. În total au fost cazate 48 de persoane și 89 au primit ajutor de alt gen, se menționează în raportul anul al GDM.

De asemenea, anul trecut, 189 de persoane au fost asigurate cu pachete alimentare și de igienă personală, 151 de persoane au beneficiat de medicamente și 203 de refugiați au primit consiliere psihologică primară.

O antologie a vocilor queer din Ucraina, pe timp de război

La începutul acestei luni, a fost lansată o antologie a vocilor queer din Ucraina, iar banii adunați din vânzarea acestei cărți, vor merge la organizațiile non-guvernamentale locale care sprijină comunitatea LGBT.

„(…) În timpul războiului, comunitatea queer este extrem de vulnerabilă la persecuție și cenzură. A fi vizibil queer în Ucraina este un act de rebeliune în sine, dar persoanele LGBTQI+ găsesc modalități de a se exprima în pofida a orice greutăți.

(…) Fiecare voce spune o poveste, iar această antologie este o platformă pentru aceste voci, o arhivă a existenței lor. Este timpul ca ei să-și spună poveștile în propriile lor condiții – iar restul lumii să fie solidar”, punctează editura.

Lista organizațiilor caritabile unde vor ajunge banii din vânzări este revizuită periodic, astfel încât fondurile să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, dar include: TU Platform Mariupol (Sprijinirea tinerilor queer), Queers For Ukraine (Sprijinirea persoanelor cu HIV în Ucraina și livrarea de hormoni atât de necesari comunității trans) și Insight ONG (Ajutor umanitar pentru comunitatea LGBTQI+ din Ucraina).